5 bariere în calea dezvoltării personale

5 bariere în calea dezvoltării personale

Ai simțit vreodată că stai pe loc, că nu ești 100% mulțumit de ceea ce ești? „Omul este produsul gândurilor sale. El devine ceea ce gândeşte.”, zicea la un moment dat Mahatma Gandhi. Iar raportându-mă la acest citat, am ales tema articolului de astăzi – 5 bariere în calea dezvoltării personale.

Despre aceste bariere voi discuta pe larg în rândurile care urmează! De ce ne oprim din a ne dezvolta? Nu o fi această idee doar o născocire a minții noastre? Acordă atenție maximă următoarelor aspecte: 

Presupunerea 

Una dintre cele mai mari bariere în calea dezvoltării personale este presupunerea. Mulți dintre noi doar visăm, presupunem, că ne vom dezvolta. În esență, nu facem nimic pentru a atinge ceea ce ne dorim. Presupunerea aceasta, că ne vom dezvolta oricui, își are originea în copilărie. De aici știm că nu trebuie să facem nimic pentru a crește. Nu putem contribui cu nimic la acest proces.

În afaceri, însă, și în orice alt domeniu, dezvoltarea personală este strâns legată de ceea ce facem. Nu este suficient doar să presupunem că vom ajunge undeva, fără a depune efort. Știi cum se spune, ceea ce semeni, aceea culegi. Semeni presupuneri, culegi nimicuri. Eventual aceeași versiune a ta sau poate chiar una care se află sub nivelul inițial.

Cunoașterea

Mulți dintre noi trăim cu impresia vagă că nu știm cum să contribuim la dezvoltarea noastră. Ne gândim că există rețele secrete spre succes, pe care nu le cunoaștem încă. Cunoașterea se realizează pas cu pas. După cum zicea și Michael Jordan „Limitează-te la joc. Distrează-te. Savurează meciul.”. Trebuie să înțelegi că există momente în viață când trebuie să te limitezi, pentru a-ți oferi timp și a te cunoaște mai bine.

Momentul oportun

Când este momentul oportun să începi să lucrezi la dezvoltarea ta personală? Nu acum, nu-i așa? Uite așa te păcălești de fiecare dată, spunându-ți că astăzi nu este momentul potrivit pentru a face un pas. Poate mâine sau poate de luni? Iar dacă tot am ajuns aici, te provoc să te gândești ce poate fi mai important decât propria ta dezvoltare.

Acțiunea are un dușman de moarte. Reușita la fel. Știi care este acesta? Amânarea! Iar fără acțiune nu pot exista rezultate, ca urmare nici posibilitatea de a te dezvolta. De a deveni o versiune mai bună a ta.

Csordaş Stefan

Comparația 

„Un om înţelept recunoaşte faptul că această lume nu este decât o simplă iluzie. De aceea, el nu acţionează ca şi cum aceasta ar fi reală, şi astfel se eliberează de suferinţă.” – Gautama Buddha

Un citat pe care-l apreciez este acesta, tocmai pentru că reflectă, oarecum, ideea de comparație. Lumea aceasta nu este ceea ce ne imaginăm. La fel de bine, cel pe care-l invidiem s-ar putea să nu fie tocmai persoana la care ne așteptăm. Nu te compara cu alții, ci pur și simplu consideră-te suficient de bun. 

Poate că nu ești, la momentul actual, cea mai bună versiune a ta. Crezi că dacă te vei compara cu alții vei reuși să-i învingi? Să fii împăcat cu tine?

Citeşte articolul: 5 Trăsături ale liderilor slabi

Suntem firi competitive și mereu ne place să avem mai mult. Niciodată nu ne vom mulțumi cu cât deținem.

În dezvoltarea ta personală, dezvoltare organică, trebuie să îi uiți pe ceilalți.

Alege-ți eventual personalități influente care să te inspire. Dar nu alege oameni de-o seamă cu tine, care au poate un pic mai mare succes. 

Așteptările

În lista celor 5 bariere în calea dezvoltării personale am ales că includ și așteptările.

De ce?

Pentru că nu sunt puține momentele în care așteptările noastre cu privire la noi și la ceea ce putem face sunt prea mari.

Setează-ți așteptări, însă nu lăsa ca acestea să devină o piedică în calea dezvoltării tale!

Leave a Reply