Ce este comisionul imobiliar și cine îl plătește?

Ce este comisionul imobiliar și cine îl plătește?

Cu siguranță, fiecare dintre noi a auzit de comision imobiliar, măcar o dată în viață. Și cu toate acestea, foarte puține persoane știu ce este, de fapt, acest comision imobiliar. Ce reprezintă? Cine îl plătește, mai exact? Fii pregătit să afli informații importante care s-ar putea să-ți fie de folos în viitor!

Agenții imobiliari prestează servicii complexe, fie de închiriere, fie de vânzare. Tot aceștia sunt cei care solicită un anumit comision proprietarului casei/apartamentului sau chiriașului. 

Însă haide să luăm toate lucrurile pe rând. Să stabilim ce este acest comision imobiliar.

Ce reprezintă comisionul imobiliar?

El nu reprezintă altceva decât contravaloarea serviciilor pe care o agenție imobiliară le oferă, prin prisma agentului imobiliar.

Cât despre valoarea comisionului, aceasta se stabilește încă de la început și se stipulează în contractul de închiriere, încheiat între agenție și proprietar, între agenție și chiriaș.

Responsabilitatea agentului imobiliar este de a informa persoana interesată de serviciile sale cu privire la comisionul imobiliar pe care urmează să-l perceapă. Majoritatea agențiilor imobiliare au un comision procentual din valoarea imobilului care urmează să fie închiriat sau vândut.

Putem să-ți spunem, de asemenea, că valoarea comisionului poate varia. Acesta se poate regăsi în intervalul 1%-4%. Există și agenții care, însă, percep un comision fix pentru fiecare serviciu de închiriere/vânzare finalizat.

În cazul în care vorbim despre o vânzare de imobil, valoarea comisionului fix poate fi cuprinsă între 1000 și 5000 RON. Lucrurile stau diferit când vine vorba despre chirie. 

Tu știi cum se stabilește costul chiriei unui apartament închiriat cu ajutorul agentului imobiliar?

De cele mai multe ori, valoarea chiriei pe care o percepe proprietarul reprezintă și comisionul pe care agentul imobiliar îl cere. Ea poate fi plătită atât de proprietar, cât și de chiriaș. Există și cazuri în care doar chiriașul plătește comisionul, la refuzul proprietarului de a plăti vreo sumă pentru apartamentul/casa pe care o oferă.

Valoarea comisionului, dacă nu este una fixă, poate fi negociată. O mulțime de agenți imobiliari, proprietari sau chiriași recurg la acest lucru.

Altfel spus, comisionul este plătit de către cel care apelează la servicii imobiliare. Ți se pare corect, nu-i așa?

Când trebuie plătit acest comision imobiliar?

Multe persoane evită să închiriere apartamente prin agenții imobiliare, tocmai datorită acestui comision. Dacă îmi cere un comision prea mare? Asta este întrebarea pe care sute de români și-o pun. Există, însă, o normă general valabilă. 

Orice serviciu ar presta agenția imobiliară, aceasta nu va solicita comision decât după finalizarea tranzacției dorite de client. Nu este relevant timpul care trece din momentul semnării contractului de intermediere și această etapă.

În cazul în care, însă, după tot ceea ce s-a programat nu se semnează un contract de închiriere sau vânzare, prin lege, agentului imobiliar îi survine dreptul de a cere o dublare a comisionului inițial.

Mai mult decât atât, după ce s-a stabilit comisionul pe care clientul trebuie să-l plătească și s-a semnat contractul, acesta nu se mai poate schimba. Suma care trebuie plătită este cea stabilită înainte sau în momentul în care are loc semnarea contractului.

Agenția nu are dreptul de a solicita taxe suplimentare, nici alte comisioane. Nu contează câte zile trec până la finalizarea tranzacției!

Alege și tu să fii informat! Trebuie să cunoști tot ceea ce ține de comisionul imobiliar. Fie că ești proprietar care dorește să închiriere/vândă un apartament/casă, fie că ești chiriaș. Ceea ce ține de responsabilitatea ta trebuie cunoscut în conformitate. 

Iar dacă apelezi la un agent imobiliar, acesta va intermedia de fiecare dată relația dintre tine, ca viitor chiriaș, și proprietar, fără a fi nevoit să te adresezi direct acestuia. Tocmai de aceea, relația dintre agent și solicitant trebuie să fie una cât mai bună.

Leave a Reply