5 trasaturi ale liderilor slabi

5 trasaturi ale liderilor slabi

Uneori invatam de la modelele pozitive. Alteori, de la cele negative. Acesta este unul dintre motivele pentru care imi place istoria. Ti le ofera pe ambele.

Saptamana trecuta am citit Echipa de rivali, scrisa de Dorin Kearns Goodwin. Este o lucrare exceptionala despre Abraham Lincoln si geniul sau politic.

La inceputul primei sale perioade ca Presedinte, i-a numit pe vechii sai rivali Republicani in functii importante, in cadrul cabinetului sau. Cartea prezinta abilitatea sa exceptionala de a accepta numeroase perspective si de a reausi sa ii aduca la un consens pe cai care, in mod normal, se contraziceau violent.

Din pacate, abilitatile de leadership ale lui Lincoln nu erau perfecte. Uneori selecta barbate din serviciul public ce nu erau demni de increderea sa. Unul dintre acestia a fost Generalul George B. Mc.Clellan, comandantul Armatei de la Potomac si Generalul sef al Armatei Sindicale.

Generalul McClellan avea deficient de comportament care cred ca trebuiau sa fie semne de alarma pentru orice lider. In final, acestea l-au costat mult. El a pierdut increderea lui Lincoln dar si propria pozitie si a contribuit la prelungirea Razboiului Civil, lucru ce a condus la pierderea vietii a zeci de mii de soldati.

Mai jos puteti regasi cinci dintre elementele care consider ca au reprezentat minusuri din perspectiva de leadership.

  1. Evitarea luarii unei decizii finale.

McClellan se pregatea mereu. Din punctul sau de vedere, armata nu era niciodata gata ci trupele mai aveau nevoie de putin training. Amanand, el refuza sa se implice, chiar si atunci cand era in avantaj. El nu se putea decide sa lanseze un atac. In momentul in care Lincoln l-a eliberat din functie, a afirma: “Daca Generalul McClellan nu vrea sa foloseasca armata, o voi imprumuta eu.”

  • Comentarea cu privire la lipsa de resurse

El se plangea constant cu privire la lipsa unui numar suficient de resurse disponibile. El nu avea niciodata suficienti oameni. Niciodata nu era platit corespunzator. Nu considera nici ca avea suficienta artilerile grea. Iar lista poate continua. Adevarul este ca in pozitia de lider nu ai niciodata resursele necesare. Liderii de succes, insa, reusesc sa se descurce cu resursele pe care le au la dispozitie.

  • Refuzul de asumare a responsabilitatii

In mod constant, McClellan dadea vina pe ceilalti pentru greselile sale si pentru refuzul sau de a actiona. Il considera vinovat chiar si pe Presedinte. De fiecare data cand suferea o infrangere, gasea un alt vinovat. Liderii de success nu fac acest lucru. Ei sunt responsabili de rezultate, indifferent care sunt acestea.

  • Folosirea excesiva a privilegiilor de lider

In timp ce trupele sale se luptau in conditii extrem de dificile, el se bucura de o viata aproape regala. Isi petrecea aproape fiecare seara organizand petreceri sau cine cu diferiti invitati si se bucura de cele mai bune haine si conditii de locuit. Stilul sau de viata era in opozitie cu cel al Generalului Ulysses S. Grant, potentialul sau succesor, ce in calatorii isi lua numai periuta de dinti.

  • Lipsa de subordonare

McClellan il critica mereu si direct pe Presedinte. El era pasiv-agresiv. Daca Lincoln ii dadea un ordin direct, gasea o metoda sa nu il execute. In aroganta sa, el stia mereu mai bine decat Presedintele si avea o scuza pregatita pentru a explica lipsa lui de supunere.

Presedintele Lincoln era rabdator si i-a oferit numeroase oportunitati de a-si corecta comportamentul si de a se reabilita insa acesta nu a fost in stare. Prin urmare, singura varianta a ramas eliberarea sa din functie.

Aceste atitudini pot afecta si liderii de astazi iar cea mai buna solutie este o atenta analiza si constientizare a propriului comportament.

Leave a Reply