Cum stabilești o ofertă corectă pentru achiziția unui imobil?

Cum stabilești o ofertă corectă pentru achiziția unui imobil?

Acum că ai identifcat proprietatea pe care ți-o dorești consideri că ce a fost mai greu a trecut? Din experiență îți spun că nu este chiar așa. Înainte de a face o ofertă, vei vrea să știi care ar trebui să fie valoarea acesteia. Pentru a veni în sprijinul tău, am făcut o listă cu 4 întrebări ale căror răspunsuri te pot ajuta să iei o decizie corectă.

La ce prețuri se vând proprietățile similare?

Poți începe prin a face o cercetare cu privire la prețurile de vânzare ale unor proprietăți similare. Imobilele de comparație sunt cele vândute recent, în aceeași zonă și având caracteristici similare. Ia în calcul următoarele:

  • Locație
  • Tipul constucției
  • Numărul de dormitoare și băi
  • Suprafața utilă
  • Starea în care se află

Aceste informații te vor ajuta să stabilești un interval potrivit de prețuri pentru imobilul respectiv. Agentul tău imobiliar îți poate oferi informații valoroase.

De cât timp se află proprietatea la vânzare?

Perioada de timp de când se află proprietatea la vânzare este un alt factor de care trebuie să ții cont atunci când faci o ofertă. Cu cât perioada de timp de când este disponibilă este mai mare, cu atât oferta va fi mai scăzută. În cazul în care aceasta tocmai ce a fost listată oferta trebuie să fie mai ridicată.

Dacă aștepți să treacă mult timp de la listare pentru a obține un preț mai mic trebuie să știi că există riscul ca altcineva să facă o ofertă înaintea ta și să pierzi oportunitatea respectivă.

Faptul că o casă se află de mult timp la vânzare poate, însă, arăta și că proprietarul nu se grăbește să încheie tranzacția.

Prin urmare, dacă vrei să faci o ofertă sub prețul de promovare este recomandat să te sfătuieși cu agentul tău pentru a ști cât de jos poți merge cu prețul fără să riști să generezi o situație conflictuală care ar putea împiedica încheierea tranzacției.

În ce stare se află casa?

Condiția în care se află casa este un alt factor important care îți indică suma pe care o poți oferta. O casă la cheie va implica, întotdeauna, o ofertă mai mare în comparație cu una ce trebuie să fie renovată. Deși renovările pot fi elemente importante care să te ajute să economisești bani, trebuie să te gândești cât efort ești dispus să faci pentru a face proprietatea locuibilă.

Atunci când evaluezi starea imobilului, acordă suficientă atenție problemelor de structură:

  • Un acoperiș avariat
  • Instalații ruginite
  • Fisuri ale fundației
  • Igrasie sau mucegai
  • Podea deteriorate

Unele probleme pot fi dificil de indentificat însă agentul tău imobiliar te poate ajută să soliciți o evaluare și o inspecție tehnică.

Cât de flexibil ești în privința ofertei?

Dacă nu dispui de suma solicitată, ai posibilitatea de a „îndulci” oferta fiind permisiv cu alți factori precum acceptarea unui termen mai lung până la mutarea proprietarului, achitarea rapidă a sumei oferite, suportarea cheltuielilor aferente procedurilor legale, etc.

În final, obiectivul este să construiești o ofertă mutual avantajoasă. A miza pe un preț corect pentru viitoarea ta casă poate părea dificil dar nu imposibil. Notează-ți răspunsurile la întrebările de mai sus și discută cu agentul tău imobiliar despre ele pentru a lua decizia optimă.

Leave a Reply