S-a dat startul programului „Casa eficientă energetic” – poți primi până la 15.000 euro
casa eficienta energetic

S-a dat startul programului „Casa eficientă energetic” – poți primi până la 15.000 euro

Toamna a venit cu vești bune pentru cei ce își doresc să protejeze mediul dar să facă și economii ca urmare a procesului de eficientizare energetică. Pe 15 septembrie s-a dat startul programului „Casa Eficientă Energetic” prin intermediul căruia poți beneficia de o finanțare nerambursabilă de până la 15.000 euro, echivalentul a 70.000 lei.

In cadrul acestui program se vor putea înscrie aproximativ 9.000 de proprietari de case, bugetul total fiind de 430 milioane de lei.

Care este obiectivul programului „Casa Eficientă Energetic”?

Obiectivul programului este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile din Fondul pentru mediu în vederea facilitării de lucrări ce ajută la creșterea eficienței energetice în cazul locuințelor unifamiliale.

În ceea ce privește scopul programului, conform ghidului, putem spune că el vizează creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră atât prin scăderea consumului de energie cât și prin utilizarea surselor regenerabile.

5 Facts You Didn´t Know About Energy Efficiency - PeakApp.eu

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este și motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereții exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiș. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: indirect, o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe.

Care sunt condițiile de eligibilitate?

Daă îți dorești să beneficiezi de finanțare, trebuie să dovedești faptul că eficiența energetică din locuința ta va crește cu cel puțin o clasă dupa implementare. De asemenea, după aprobarea dosarului lucrările se pot derula într-o perioadă ce nu poate să depășească 18 luni.

Ce cheltuieli sunt eligibile?

Conform celui mai recent comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc.

Amazon.com: Under Furniture/Under Bed LED Lighting KIT - 15.5 ft KIT - RGB  Select by Remote Control: Kitchen & Dining

Cum se depune dosarul?

Persoanele interesate de programul „Casa Eficientă Energetic” au posibilitatea să depună on-line cererea pentru prima energetică. Aceasta trebuie să fie însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și de un audit energetic al casei unde se dorește a fi executată lucrarea. Ulterior acceptării cererii, proprietarii urmează să primească un număr unic de înregistrare, având 60 de zile la dispoziție pentru pregătirea dosarului aferent investiției. Lucrările pot începe numai după aprobarea dosarului, întinzându-se pe o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

Leave a Reply